8 mega-gode grunde til at dyrke loppemarkeder og genbrug

Oprettet d.

Første skridt på vejen i vores 8 ugers nedtælling til sæsonstart d. 28. april 2024.
Vi fejrer hver uge, ved at bringe en ny artikel af tips, tricks og fifs til loppemarkeder og genbrug, frem til vi ses på årets første markedsdag.    

#1 Genbrug er klimavenligt

Genbrug og genanvendelse er gavnligt for miljøet og klimaet. Punktum. 

Det er faktisk ikke til diskussion længere, at vores klode er udfordret på ressourcer, forurening og klimabelastning - blandt andet fordi, vi som menneskehed til stadighed producerer nyt. 

Produktion af nye varer kræver brug af råmaterialer, af vand, energi og forurener ofte. Så jo mere vi genbruger desto mindre CO2 udledes der – og jo mindre luftforurening, skade på vandmiljøet og forsuring af miljøet forekommer der.

Et gammelt mundheld siger: "Mange bække små gør en stor å".  Og pointen er, at blot ved at købe brugt i stedet for nyt, så bidrager du til at gøre en forskel for klima og miljø.

#2 Ikke alt kan genanvendes og det koster

Klimavenlighed handler også om sortering af affald og genanvendelse af materialer. Genbrug og genanvendelse er ikke helt det samme; men hvad er egentlig forskellen? 

"Genbrug" er når en ting bruges i sin oprindelige form, til noget nyt eller et nyt sted. 

"Genanvendelse"  er når noget omdannes og indgår i produktionen af et helt andet produkt. 

Mens genanvendelse er godt, så er det ikke alle materialer, der kan omdannes; og selve processen kræver ofte ressourcer som energi og vand.

Når vi forlænger livstiden for en genstand, ved at videresælge, reparere, istandsætte og nytænke funktioner - så sparer vi altid miljøet og ressourcer. Genbrug er bare bedre!

#3 Bedre kvalitet 

Ting fra en tidligere tid er tit lavet af materialer af bedre kvalitet og holdbarhed end varer, der kan købes i dag.

Når et glas, et møbel eller en anden genstand, står på et loppemarked med 20, 50 eller 100 år "på bagen", så er holdbarhed og kvalitet faktisk allerede bevist.   

Masseproduktion og priskonkurrence på varer, der produceres i dag, er ofte årsag lavere kvalitet. 

Når du køber brugt, har du muligheden for at finde og vælge materialer, som ikke længere bruges i produktion af varer i dag. Eks. produceres størstedelen af tøj i dag i forskellige variationer af plastik. Når du køber brugt, kan du være heldig at finde bomuld, silke og uld, til en helt anden pris end hvis du skal købe det fra nyt.

Møbler er et andet godt eksempel på, at du når du køber brugt, har mulighed for at købe "den ægte vare" af træ, lækkert design og godt håndværk.

#4 Unik stil 

Hvordan var din sidste oplevelse i eksempelvis Ikea? Gav det dig en følelse af, at du kan skabe en unik og individuel stil for dit liv? Nej vel?! 

På loppemarkeder og i genbrugsbutikker finder du et udvalg som ikke kun er mainstream men afspejler stil og genrer fra alle tider. Her har du i højere grad muligheden for at gøre unikke fund i farver, former og kombinationer, der passer perfekt til dig og kan blive et udtryk for en individuel personlighed og ikke  "ligesom alle de andres".  

Er du usikker på hvad din stil egentlig handler om? Så er loppemarkeder også alletiders sted at snuse til og eksperimentere med stilarter. 

Så dyrk genbrug, som en genvej til at blive mere stilsikker og klar på, hvad du absolut elsker! 

#5 Spar penge - og spar verden

Der er penge at hente på begge sider af en loppestade! 

Når du sælger dine brugte genstande som stadeholder, er der økonomisk gevinst lige ind i månedsbudgettet. 

Omvendt sparer du penge ved at købe brugt på markeder, i genbrugsbutikker og online. Forskellen på at købe nyt og brugt er meget ofte 50% eller mere. Så læg lige dit årsbudget med det for øje - og se hvad du så ellers får plads til?

Især for børnefamilier er genbrug en livsstil, der betaler sig. Børnefamilier har typisk et højt forbrug, fordi børn udvikler sig og vokser; ergo er behovet for nyt tøj, spil, bøger og andet, der stimulerer læring og udvikling konstant. Og børn når sjældent at slide deres tøj og genstande op, så der er nærmest ubrugte genstande at hente på et loppemarked og penge at tjene til familiebudgettet.  

Og husk! - at hvis du ikke ligefrem selv sparer eller tjener penge på dit genbrug, så sparer du altid verdenen! Regnskabet går nok lige op, for dig, dine børn og børnebørn.  

#6 Det er nemt og langt sjovere

Folk som ikke er vant til at tænke i genbrug og at gå på loppemarkeder argumenterer ofte: "Det har jeg ikke tid til"; "det kan jeg ikke finde ud af"; "jeg køber online"; "det er støvet og kedeligt".  

Intet kunne være mindre sandt, og enhver loppe-entusiast vil skrive under på, at genbrug og loppemarkeder er en livsstil af evig skattejagt for voksne!

Du ved aldrig hvad du finder, men du kan vide dig sikker for et fantastisk fund, der er guld værd for dig. Det er en sjov jagt, når først du er i gang og ikke for ingenting det kaldes "genbrugsguld".

Et loppemarked er næsten som at handle i et storcenter: Du har det hele samlet på ét sted. Og modsat et storcenter, så giver et loppemarkedet dig et udvalg fra alle tider og i alle stile. Så byt dit storcenter ud med et marked eller en genbrugsbutik i lokalområdet.

Er du mest til online handel, så tag et kig på de mange apps for genbrug som eks. Trendsales, DBA, Facebook marketplace og Vestiare. Dyrk pop-up butikker på eks. Instagram. Der er et stadigt stigende antal af muligheder for at købe brugt. 

#7 Historie(r) med i købet  

Køb af genbrug og i særdeleshed på loppemarkeder er en fantastisk anledning til at lære om tings historie.

Mange stadeholdere på loppemarkeder, giver dig gerne en helt personlige historie med i købet om en kær oldemor eller har viden om, hvor og hvordan en genstand er produceret, designet og har været brugt gennem tiden. 

I sidste ende, når dit loppefund lander derhjemme, bringer det også en helt anden personlig dimension til dit hjem, at du omgiver dig, ikke blot med ting, men nu også med historier.

Historier lever og giver liv hver gang du kigger på og bruger dine genstande. 

#8 Fællesskab og gode gerninger 

Genbrug er tæt knyttet til sociale fællesskaber og oplevelser.

På loppemarkeder er der et ofte et fællesskab om gode handler, særlige interesser, det at samle eller - helt simpelt - at mødes, snakke og hygge hver søndag.

Genbrugsbutikker er for størstedelen drevet af frivillige, som sammen finder mening i at gøre noget godt for sig selv, hinanden og verden. 

Når du giver til genbrug på din lokale genbrugsstation, så bidrager du med en god gerning, til en god sag og til andre, der har behov for, det du ikke længere bruger.

Har du lyst til at støtte og deltage i en verden af genbrug, så  er der et væld af muligheder; - skal begynde med en stade på Furesøens Loppemarked i 2024?