7 tricks til at polere dit "genbrugsguld"

Oprettet d.

Vi fejrer nedtællingen til årets første markedsdag søndag d. 28. april med en serie artikler om genbrug og lopper. I dag er der præcis 7 uger tilbage, så vi gir' dig 7 stærke tips til at "polere dit genbrugsguld."

Brugte genstande kan være lavet af mange forskellige materialer og overflader kan være behandlet yderst forskelligt. Vær altid varsom med dit "genbrugsguld". Spørg en professionel til råds og søg viden online, hvis du er det mindste i tvivl. 

Læs videre i dagens artikel, hvor vi giver en introduktion til nem og billig rengøring for syv kategorier af materialer. Dine basis-værktøjer er en blid hånd & tålmodighed, vand, sæbe, eddike, natron, bløde børster og polérklude.    

#1 Glas og keramik

Dit bedste middel til rengøring af alt glas og spejle er blanding af hvid eddike og varmt vand i forholdet 1:4. Eddike er effektiv til at fjernekalk,  pletter og genskaber klarhed på glas.

Dyp dit glas eller din vase i blandingen 5-10 minutter og poler med blød fnugfri klud eller avispapir. Hælder du blandingen på en sprayflaske, er den let at bruge på borde, vinduer og spejle. 

Genstridige kalkaflejringer kan fjernes med eddike,  bagepulver, citron, vand, riskorn. Fugt glasset. Hæld derefter 4 spsk bagepulver i flasken eller gnid hele overfladen. Lad det virke 5-10 sekunder.  Hæld en halv kop eddike i. Hæld en halv kop varmt vand i. Ryst eller gnub grundigt i et minuts tid. Brug lidt mere vand. Ryst eller gnub igen og skyl.

Er der stadig kalk eller pletter efter olie, vin eller andet på dit glas, så lad gerne genstanden stå natten over med en blanding af eddike, vand og opvaskemiddel.

Hæld blandingen ud dagen efter og gentag med bagepulver, eddike - og put nu riskorn i. Ryst grundigt. Brug evt. en flaskebørste eller blød skuresvamp. Risene har en let skurende effekt, suger pletter og fjerner lugt. 

Keramik kan også rengøres med bagepulver og vand. Brug først en blød pensel eller tandbørste til at fjerne støv fra finere detaljer eks. på en keramikfigur.

Bland vand og bagepulver til en pasta. Rengør hele genstanden med pastaen og skyl grundigt. Tør overfladen let og lad lufttørre. 

Glas og keramik tåler ikke høje temperaturer eller temperaturændringer. Det kan give revner i keramik og forårsage at glas sprænger.

Undgå også hårde skurende materialer som ståluld. Det ridser glas og keramik. Så brug altid bløde børster og svampe.

#2 Marmor og andre natursten

Stenmaterialer som marmor, granit, terrazzo og skifer er følsomme og porøse materialer. Fra naturens hånd indeholder de store mængder kalk. 

Fedt, vand og farve trænger derfor hurtigt ind i overfladen på natursten og giver permanente pletter. 

Syreholdige og ætsende midler opløser den naturlige kalk i sten og ødelægger den. Brug derfor aldrig eddike, citron og kalkfjerner til rengøring af sten. 

Brug i stedet midler med en neutral eller let basisk pH værdi, som en mild opløsning af brun sæbe eller sæbespåner til sten. Terpentin, acetone eller ren alkohol kan også bruges.

Har du en fedtplet på din marmorplade, så varm op med en hårtørrer, drys pletten med kartoffelmel og lad det virke i to timer. Tør af med en fugtig, lunken klud og gentag om nødvendigt.

Vandpletter på marmor, kan skrubbes med en svamp fugtet i lunkent vand. Er pletten særligt slem så bland en pasta af vand og bagepulver, læg det på pletten i 1-2 timer og tør efter med en fugtig klud.

Kalkpletter er vanskelige fordi traditionelle midler som kalkfjerner og eddike, ikke må bruges. Kalk skal derfor fjernes ved at slibe overfladen med eks. en oliefri ståluldsvamp eller fint sandpapir. 

Bivoks er bivoks din bedste ven til at give overfalden en skinnende finish. Poler bivoks ind med en blød klud – et voilá, du har et skinnende marmorbord, granitfigur eller skiferplade igen.

#3 Træ 

Brugte genstande i træ kommer i mange former, som møbler, billedrammer, hylder eller køkkenudstyr. Træ kan være ubehandlet eller overfladebehandlet med lak eller maling. Tag hensyn til træets overflade, når du går i gang med behandling. 

Det er en ufravigelig grundregel for al behandling, rengøring og slibning af træ, altid skal foregå i træets åreretning aldrig på tværs. Brug heller aldrig store mængder af vand. Det får træet til at rejse sig og kan ødelægge dets form så eks. en finerskuffe ødelægges.

Tør altid løst støv og snavs af med en klud eller børster, før du påbegynder vask. Ubehandlet træ er relativt let at opfriske og behandle. Til grundrengøring kan bruges en mild opløsning af brun sæbe eller sæbespåner. Skrub med en svamp eller blød børste men gnid ikke snavset ned i træet. 

Træ skal plejes med olier. Der findes et rigt udvalg af professionelle, specialolier til forskellige typer af træ; og det kan være sjovt at eksperimentere med disse. Linolie er ideelt til behandling af de fleste træsorter. 

Lad altid træet tørre helt igennem før en oliebehandling. Fordel olien over træet ved at hælde den direkte på eller med en klud. Fordel olie over træets overfalde ved at gnide i cirkulære bevægelser. Lad olie virke i 15-20 minutter. Poler derefter grundigt.

Det er vigtigt, at du ikke efterlader olierester, fordi de tørrer klisteret op. Så masser olien ind i træet til alt er suget op. Gentag processen, hvis træet trænger til mere. Overfladen skal være blank og mættet.

For den billigere, nemme løsning kan du lave en blanding af lige dele olivenolie og citronsaft. Brug ikke nogen anden form for vegetabilsk olie. De giver ikke samme glans til træet. Syren i citron vil løfte snavs af træets årer. Eddike kan bruges som erstatning for citronsaft. Hæld blandingen på en sprayflaske eller gnid den direkte på træet. Poler til træet til det ikke afgiver snavs længere og træet er mættet af olien. 

Træ som er behandlet med lak og maling, kan have skaller, ridser og hakker i overfladen. Vær varsom med vask og brug aldrig slibende svampe eller genstande; det kan give ridser i lakken.

Er du til den store renovation, så er træ et sjovt materiale at arbejde med. Maling og lak kan slibes helt af. Brug sandpapir, rystepudser og vinkelsliber til detaljer. En ny farve maling, olie eller anden lak kan bringe fantastisk nyt liv til et ellers nedslidt møbel. 

#4 Metal 

Metal som sølv, kobber, messing og stål mister over tid dets glans og oxiderer, så der udvikles rust eller pletter.

Snavs og fedt kan renses af metaller med opvaskemiddel eller andre sæbeopløsninger. Brug bløde svampe. Undgå skuresvampe, ståluld og andre slibende genstande, som ridser og kan ødelægge metallets overflade.

Rust kan opløses med eddike. Mindre genstande kan lægges i en skål med eddike. Større genstande kan svøbes i klude, som er vædet i eddike. Pak husfilm om kludene. Uanset metoden, så lad eddiken virke mindst et par timer og gerne et døgn. Herefter kan rusten let tørres af med en svamp.

Citron og salt kan bruges til let rengøring. Pres saften af en citron og bland med fint salt til en pasta. Gnid i cirkulære bevægelse med en klud eller blød børste og lad pastaen virke et par minutter, før du skyller og tørrer efter. 

Eddike og mel giver en kraftigere og mere slibende rengøring. Eddiken opløser pletter og misfarvninger, mens melet blidt sliber snavs og lette skrammer væk. Bland til en pasta, poler genstanden, skyl og tør efter.

For kobber og messing kan du også polere med ketchup, som både indeholder eddike og giver en gylden farve til metallet. 

Skal du dybderense metal, så kog en gryde vand, som er stor nok vand til at din genstand kan nedsænkes og dækkes helt af vand. Tilsæt 2-4 spiseskefulde bagepulver. Rør rundt til det er opløst. Lad genstanden være nedsænket i vandet i 10-15 minutter. Tag den op med tænger, skyl grundigt og poler efter. 

Også sølv kan du give glans igen. Beklæd glans en skål med stanniol, tilsæt et par spiseskefulde køkkensalt og bagepulver. Fyld op med meget varmt vand. Kom sølvtøjet i og lad ligge i et par minutter, før du tørrer emnet af med en blød klud. 

#5 Plastik

Plastikgenstande som køkkenudstyr og legetøj kan have indgroet snavs, være misfarvet og trænge til desinficering.

Plast tåler de fleste rengøringsmidler som opvaskemiddel, universalrengøring og milde opløsninger af klorin. Vær varsom med høje temperatur, som kan ædelægge formen på plastik

Har din plastik fine detaljer eller samlinger kan en tandbørste med opvaskemiddel bruges til at skrubbe snavs ud af revner. 

Misfarvninger på plast kan fjernes med klorin i en opløsning af 1 til 10 dele vand. Lad genstanden ligge i klorinvandet i en times tid og vask grundigt efter med sæbe og vand. Klor har også desinficerende effekt. 

Klor kan dog affarve plastik. Som et alternativ til klor kan anvendes en blanding af lige dele eddike og vand, som også har desinficerende effekt. 

Legetøj af plast kan vaskes i vaskemaskinen eller opvaskemaskinen. Put små, løse del som Lego i en vaskepose eller et dynebetræk og slå knude på. Vask ved 40 grader eller lavere og brug almindeligt vaskemiddel eller opvasketabs. Skyl grundigt efter vasken og lad tørre. 

#6 Læder

Læder er et luksuriøst og holdbart materiale, der kræver pleje for at bevare sin skønhed og levetid. Uden tilførsel af fedt tørrer læder naturligt over tid, især når det udsættes for varme, direkte sollys og vand, hvilket kan føre til stivhed, krakelering, revner og tab af glød.

Rengøring og omhyggelig pleje med balsam, olie, fedt og farve kan forlænge levetiden for læderprodukter som tasker, møbler og sko. Sæbespåner, der indeholder fedt, er ideelle til rengøring af læder, mens opvaskemiddel, brun sæbe og andre rengøringsmidler bør undgås, da de udtørrer læderet.

Fjern først støv og løst snavs med en tør klud eller blød børste. Rengør med en blanding af ½ dl sæbespåner til 2 liter kogende vand. Pisk til der dannes rigeligt skum. Brug kun skummet til rengøringen. Arbejde det ind i læderet med cirkulære bevægelser. Tør og dub forsigtigt overfladen med en klud, så du undgår at gnide vand ned i læderet. 

Rynker i læder kan rettes ud med damp. Brug en stor gryde med vand, et dampstrygejern eller dampstation. Hold læderet over grydens damp eller brug damppresseren til at påføre damp jævnt over området. Brug fingerspidser eller en blød klud til at massere og strække læderet blidt. Gentag processen til rynker er rettet ud. 

Lad læder luftørre efter rengøring. Brug avispapir og klude i eks. sko og tasker til at absorbere fugt. Læder skal være helt tørt for at kunne absorbere plejende midler.

Balsam og olie tilfører smidighed, mens læderfedt giver en beskyttende finish. Poler og gentag processen, indtil læderet føles fleksibelt og genopnår sin glans.

Et sidste fantastisk tip er, at du meget nemt kan ændre farve på læder med navsværte og lædermaling: En lys taske kan eks. males turkis, hvis du lyster! Der findes professionelle produkter i alle regnbuens farver og masser af vejledning online. Rigtig god fornøjelse! 

 

#7 Tøj & tekstiler  

Brugte tekstiler kan have dårlig lugt, pletter og skjolder. 

Lugt kan fjernes med eddike og natron. Tilsæt en kop hvid eddike i skyllemiddelrummet i vaskemaskinen eller læg tøjet i en svag eddikeopløsning natten over. 

Natron kan drysses i sko eller på tekstiler med dårlig lugt. Lad det sidde natten over. Ryst overskydende bagepulver af eller brug en blød børste. Gentag om nødvendigt. 

Citronsaft er effektiv til at blege pletter og give tekstiler en frisk duft. Påfør citronsaft på pletten og lad det sidde i solen i et par timer. Skyl grundigt og vask som normalt.

Fryseren er også ideel til at fjerne ubehagelige lugte og dræbe bakterier. Put tekstilet i en plastikpose og læg det i fryseren natten over. Dagen efter kan tekstilet hænges udenfor til luftningen for at fjerne eventuelle resterende lugte.

Tyggegummi i tøj eller indersiden af en taske kan afhjælpes ved at blæse varm luft med en hårtørrer direkte på området. Det løsner gummiet, som forsigtigt kan skabes af med en plastikkniv.

Fedtpletter fra olie og make-up drysses med majsstivelse eller talkum, som absorberer fedtet. Lad det sidde i et par timer, børst det af og vask som normalt. 

Fedt- og farvepletter kan også fjernes ved at dryppe opvaskemiddel på pletten. Lad virke i fem minutter og vask som normalt. 

”Fnuller” på strik kan afhjælpes ved at børste tekstilet forsigtigt med en skuresvamp. Træk svampen tæt hen over strikket, og fnulleren sætter sig i skuresvampen. Samme effekt kan opnås med en engangsskraber.

Hvis alt ovenstående fejler, så overvej en professionel rensning og søg hjælp hos en skrædder for reparationer. Du sparer miljøet for stor belastning ved genbrug af tekstiler.