5 fikse fifs til fantastiske fund

Oprettet d.

Vi er på femte uge af nedtællingen til årets første markedsdag søndag d. 28. april og fortsætter vores artikelserie, om at handle brugt, med 5 fifs til at gøre fantastiske fund for loppe- og genbrugsentusiaster.
       

#1 Forbered dig på en 'tour'

Loppemarkeder og andre former for genbrugssalg popper op overalt i denne tid, som vores bevidsthed om knaphed af ressourcer i verden øges. Så tag på tour til forskellige markeder og butikker, gerne i dit lokalområde så du sparer på benzinen. Udse dig markeder, hvor du synes du gør det bedste fund til en rimelig pris. Genbesøg dine markeder; der er altid nye stadeholdere og nye fund at hente.

Planlæg din sæson og kalender. Markeder er åbne på forskellige dage og tidspunkter af året. Og når du planlægger, så gør det eventuelt med en god ven eller familie i tankerne; inviter til en hyggelig dag med shopping på et marked du holder af. 

Lav en indkøbsliste, før I drager afsted på loppe-eventyr, over de ting, du primært går efter. Tænk over, hvad du virkelig mangler, og hvad du savner inspiration til i dit hjem eller garderobe. Det kan være alt fra køkkenudstyr, en lille hylde til accessories og sommerkjolen. Med en plan for dine køb er der større chance for at undgå impulskøb og at du kommer hjem med det helt rigtige.

Husk det praktiske! - behagelige sko er et must, klæd dig på i lag på lag, så du nemt kan prøve tøj. Sørg for at oplade telefon aftenen før, så du er ’tanket op’ til MobilePay og evt. pristjeks undervejs.

Sørg for at hæve kontakter på forhånd og hav mønter med. Medbring en stor taske og flere poser til dine fund. Leder du efter møbler, så overvej på forhånd, hvordan du skal få dem transporteret hjem.

#2 Timing for de gode fund

Timing er alt på et loppemarked, alt efter hvad du går efter. Går du efter at finde de sjældne og eftertragtede genstande, skal du absolut være der til markedets åbningstid. Ethvert marked har et begrænset udvalg af genstande, og kommer du som én af de første, er din chance for at finde præcis det du er på udkig efter bare større. 

Vær beredt på at priserne oftest er højere om morgenen end senere på dagen. Det er her sælgere er mest prisoptimistiske, så du skal kende dit budget og have is i maven med at gå fra et fund, hvis prisen ikke er den rette for dig. 

Går du efter at gøre dine fund så billigt som muligt og måske endda et røverkøb, så er strategien at ankomme senere. Kom først når halvdelen af åbningstiden er gået eller vent endda til den allersidste åbningstime. Her er mange ting allerede solgt, til gengæld er sælgere nu mere forhandlingsvillige, fordi de hellere vil have solgt ud inden lukketid end at pakke varer ned igen. Du risikerer selvfølgelig, at alle gode fund er revet væk; så vid på forhånd hvad du går efter: Unikke fund eller røverkøb?

Timing handler også om at slå til, når du har fundet, det du netop søger. Der står oftest en ny kunde lige bag dig, som måske har fået øje på den samme lækre sag som dig. Så vær beslutsom, når du absolut ved, at du ville ærgre dig over ikke at få netop dette fantastiske fund med hjem.  

#3 Scan markedet og gå runder

Et større loppemarked kan virke uoverskueligt med dets overvældende udvalg af varer. 

Start med at scanne markedet med din indkøbsliste for øje. Gå en hurtig, målrettet runde for at danne dig et overblik over dagens udvalg. Kig efter stader, der har et udvalg af netop de genstande du søger – og samtidig matcher din stil og smag. Det kan f.eks. være stader med bestemte mærkevarer, stilretninger, farver eller tøjstørrelser der passer dig.

Brug ikke for meget tid på din første runde; brug den til at scanne markedet for stader du skal vende tilbage til. Falder du over ting, du præcist er på jagt efter, så stop og gør et hurtigt køb, hvis prisen matcher dit budget. 

Tag en anden runde, hvor du vender tilbage til særligt interessant stader, for at sikre dig de køb, du allerhelst vil have med hjem. Gå en tredje og flere runder, hvor du gir’ dig tid til at udforske kasser, under borde og alt det, der ikke lige falder i øjnene ved et hurtigt gennemsyn. 

#4 Tjek varen grundigt og kend din kreative formåen

Når du finder noget, der fanger din interesse, så bevar roen og lad dig ikke rive med af spontanitet. Det er bedre at være skeptisk og undgå at gøre et dårligt køb end at fortryde senere.

Check derfor varen grundigt for fejl, mangler eller tegn på slid. For tøj kan det være manglende knapper, en lynlås der ikke fungerer, permanente pletter, dårlig lugt, huller eller helt simpelt, at farven er fantastisk men skjorten slet ikke i din størrelse! 

For designer- og mærkevarer skal du især være opmærksom på at sikre dig ægthed; så vid på forhånd hvad du skal se efter. Spørg evt. sælgeren om genstandens historie og om en forklaring på hvorfor den er ægte. 

Alt afhængigt af genstandens materiale, skal du for eks. møbler, glas, keramik, stenarter og læder, være opmærksom på om overfalden er misligholdt, har revner, skår eller fået en forkert behandling, som du ikke kan rette op på.

Det værende sagt, så er spændingen og udfordringen ved at købe brugt også, at der kan arbejdes med mangt en ting, for at skabe noget nyt eller rette op på den stand varen er i.

Så kend din egen kreative formåen og søg inspiration på nettet til rengøre, istandsætte, male og skabe nyt liv for en brugt genstand som blot trænger til pleje og en kærlig hånd. 

#5 En god pris? Dit budget og rimelighed for alle 

Priser på brugt-markedet kan være en jungle! Priser varierer, afhængigt af om du handler på online platforme, i genbrugsbutikker eller på loppemarkeder. Loppemarkeder er ofte de billigste steder at handle brugt; og så kan priser dog også variere meget fra marked til marked for de samme genstande. 

Gør dig derfor bekendt med priser ved research på det du søger, så du ikke betaler en overpris og samtidig har en realistisk ide om, hvad du skal give for en bestemt ting. Karakter, kvalitet og stand har selvfølgelig betydning for prisen.

Så vær beredt på at betale en højere pris for en mærkevare i god stand end en vare, hvor du selv skal lægge en kærlig hånd og lidt arbejde i at få en ting til at shine igen. Sammenlign eventuelt også med prislejet for nyproducerede varer af samme kategori. 

Kend dit budget og gør op med dig selv, hvad du er villig til at betale for bestemte genstande. At have et planlagt budget for din loppetur kan sikre, at du ikke impulsivt får brugt penge over evne, på ting du måske ikke helt har brug for. 

Prut gerne – og gør det med et smil! 😊 De fleste stadeholdere er klar på at forhandle om prisen på deres varer. Så vær ikke bange for at komme med et godt tilbud fra din side af staden; vær klar på at møde stadeholdere på deres pris - og husk at med charme, venlighed, snak og et smil, kommer du ofte langt med at gøre en god handel til en fair pris for jer begge.

Kan I ikke nå til enighed om prisen, så gå videre. Hav respekt for en stadeholders mindstepris; du når helt sikkert ikke i mål med en handel, hvis du skambyder eller har en uvenlig attitude. Og hvis du virkelig er vild med en ting, men ikke kan nå frem til en rimelig pris, så giv sælgeren dit navn, telefonnummer og et sidste bud, så de kan kontakte dig senere, hvis de ombestemmer sig.

Et fantastisk fund handler meget ofte også om, at gå fra en stade med en glad fornemmelse af tilfredshed på begge sider af staden; mere end det handler om de sidste fem kroner af prisen.