4 supernemme indkÝb direkte fra staden til hjemmet

Oprettet d.

Vi har fire uger tilbage i nedtællingen til årets første markedsdag d. 28. april! Nogle ting er lettere at genbruge end andre. I denne uges artikel har vi sat fokus på fire kategorier af varer, som findes i rigelige mængder på markeder og nemt kan håndplukkes til (nærmest) direkte brug "fra stade til hjem". 

Tænk på dit lokale loppemarked, som dit nærmeste storcenter eller Ikea; et sted hvor alt nemt kan shoppes på ét sted i løbet af få timer. Skriv en indkøbsliste før du tager afsted, så du ved hvad du går efter og ikke bliver unødigt fristet. 😊      

#1 ’Nips & sager’ 

Mange vil mene at nips & sager er ganske unødvendige; ofte har de dog en brugsværdi og så gør det jo ikke noget at de pynter i hjemmet!

’Nips og sager’ kan være lysestager, figurer, dåser, vægure, smykketræer, potteskjulere, vaser og skåle. Danmark er et land med en stærk historisk tradition for at producere smukt og brugsvenligt design. På markeder finder du derfor et rigeligt udvalg varer fra kendte mærker som Holmegaard, Georg Jensen, Stelton, Kähler, Royal Copenhagen og også mange nyere designvirksomheder.

Så hvorfor ikke købe din brugskunst på markeder, til den halve pris eller mindre af hvad du giver for en ny-produceret genstand i den nærmeste isenkræmmer?

Et særligt godt tip er at købe 'sæson-nips' som jule- og påskepynt på markeder, fordi de trods alt kun bruges én gang om året og derfor kan synes dyrt at investere i. 

#2 Møbler, hylder og opbevaring

Småmøbler, opbevaring, reoler og hylder er lette af finde på markeder.

Ligesom så meget andet er møbler af ældre dato ofte af langt bedre kvalitet end ny-producere varer, fordi de er fremstillet af ægte træ modsat plastik-finer. Samtidig har møbler ofte spor af tidens tand, patina og unikke farver, som giver genstanden og din bolig et helt særegent præg.

Særligt for børne- og ungdomsværelser kan markeder være en billig og nem adgang til at ændre stil og brugsfunktioner for få penge, fordi børn og unges behov ændrer sig hurtigt.

Husk at måle op før du går hjemmefra, så du er stensikker på at hylden, bordet eller kassen passer til dit formål derhjemme, hvor du tænker, du skal bruge det..  

#3 Køkkenudstyr og ’bord-dæk-dig’

Glas, kopper, tallerkner og bestik findes i mange varianter og stilarter på loppemarkeder. Så det er let at finde en stil og et design, der passer dit hjem.

Du kan være heldig at finde et helt sæt af tallerkner til 12 personer på ét marked: ellers kan du gøre det til en hobby at samle over tid på forskellige markeder af netop ét design.

Et alternativ er at samle eks. røde vinglas og hvide tallerkner i forskellige varianter, så du skaber en fælles tråd og et helt unikt udtryk for din borddækning.

Skal du flytte hjemmefra – eller kender du én der skal? Så er markeder et oplagt alternativ til Ikeas ’startkasse’, fordi du med en liste af køkkenting i hånden, kan finde alt fra kaffekopper over brødrister til et dørslag i løbet af et par timer på et større marked.

Linned af ældre dato, som duge og servietter, findes ofte i lækre kvaliteter på loppemarkeder, der er lette at farve i vaskemaskine, hvis man synes at hvid er lidt småkedeligt.

For den kreative er det også oplagt at duge kan syes om og genbruges som servietter eller viskestykker. 

#4 Tøj & accessories

Stil kan skifte. Fejlkøb sker. Størrelser ændrer sig med tiden. Så det er nemt at finde nærmest ubrugt tøj på loppemarkeder – især for børn.

Kvaliteten af tøj, der produceres idag er ofte ringere end tøj, der er produceret for blot 10-15 år siden, fordi tøj nu primært produceres i plastik-kvaliteter (som polyester) og der gøres mindre ud af eks. indsnit og detaljer på tøjet. Figursyet design og af kvaliteter som bomuld, uld og silke, som er mere karakteristisk for tekstiler af ældre dato, sidder derfor ofte langt flottere på kroppen.

Kend din størrelse og dine farver, så du undgår de værste fejlkøb. Vær bevidst om din stil - og eksperimenter med nyt: Loppemarked er, til forskel fra butikshylder, et sandt eldorado af stilarter fra alle tider, som kan komplimentere, det du allerede har i skabet derhjemme.

Accessories er din nemmeste og billigste vej til at friske op på din garderobe. Køb en ny halskæde til sommerkjolen; en taske i en ny farve; eller et bælte til at give dine bukser et pift af forår?

Tænk også i at accessoires og nips til hjemmet er oplagt værtindegaver! Du kan for få penge, købe dig til at lille lager af halskæder, armbånd, ringe, lysestager eller servietter, så du altid har et udvalg af mindre gaver til den næste familie- eller venindefrokost.